Home » D:News » Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger

Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger

Un biochimist vrea să salveze planeta cu un burger
Publicat: 14.04.2019
Un specialist în Biochimie şi om de afaceri din Statele Unite a produs un burger din carne fabricată din compuşi organici ai plantelor, în încercarea de reducere a emisiilor poluante generate de industria de procesare a cărnii, informează Financial Times.

Un profesor de Biochimie în vârstă de 64 de ani, Pat Brown, se numără printre fondatorii unor firme inovatoare cu cifre de afaceri de miliarde de dolari din Silicon Valley, potrivit Mediafax.

În loc de a încerca să schimbe lumea, Pat Brown intenţionează să o salveze, iar noul acord anunţat săptămâna aceasta între firma sa de tip start-up care produce carne cu proteine din plante Impossible Foods şi lanţul de restaurante Burger King este un mare pas înainte spre atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de industria de procesare a cărnii.

Pat Brown este renumit în comunitatea ştiinţifică pentru cercetările în domeniul geneticii şi microbiologiei, inclusiv pentru depistarea mecanismului prin care virusul HIV infectează celulele. După ce şi-a suspendat activitatea la Universitatea Stanford în anul 2010, a vrut să identifice o problemă globală în care să facă o diferenţă reală. A ajuns la concluzia că depistarea cauzelor cancerului sau bolii Alzheimer sunt probleme secundare faţă de daunele produse de consumul de carne şi produse lactate. „Nimic nu se apropie ca amploare de impactul catastrofal pe care industria creşterii animalelor îl are asupra mediului”, afirmă Pat Brown.

De la gazele cu efect de seră produse de creşterea animalelor până la efectele negative asupra solului şi apei, savantul este convins că oamenii se îndreaptă spre dezastru ecologic dacă nu diminuează sau chiar elimină consumul de carne şi produse lactate.

Un vegan convins, Pat Brown a lansat în 2011, cu sprijinul investitorului Khosla Ventures, firma Impossible Foods, înfiinţând o echipă care include biochimişti, chimişti şi analişti ai datelor, pentru a produce carne cu proteine de plante de la nivel molecular.

Compania Impossible a descoperit că hemul, o moleculă a proteinelor care conţine fier prezentă în plante şi animale, este un ingredient extraordinar care conferă cărnii aromă şi fibră. Hemul, produs prin inginerie genetică şi fermentare, este folosit şi pentru sosurile utilizate la burgerii fabricaţi de firma Impossible.

În 2016, compania Impossible a lansat un burger produs din proteine de grâu şi cartofi, din hem şi de ulei de cocos care are gustul asemănător cu cel al unui burger din carne. În 2019, compania a lansat un burger îmbunătăţit, cu soia şi mai puţină sare. A fost semnat un acord de colaborare cu lanţul de restaurante Burger King pentru livrarea produselor în St. Louis (Missouri), dar compania Impossible speră să extindă distribuţia în numeroase zone din Statele Unite anul acesta.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ghidat pentru mediul de business
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ...
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019